niedziela, 18 stycznia 2015

pierogi a może nadziewany makaron?

Dziś polecam pierogi z makaronowego ciasta. Proste i smaczne. Najpierw polewka bo musi swoje odstać:) suszone zioła prowansalskie zalewamy odrobiną wody, tylko tyle żeby zmiękły, następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz, miód, cytrynę. Wszystko mieszamy, zalewamy delikatną oliwą i odstawiamy żeby się smaki przegryzły. Nasza polewka się robi a my robimy ciasto jak na makaron, no może trochę delikatniejsze (maka, jajka, woda), następnie wałkujemy delikatnie przesypując mąką (nie tak obficie jak przy makaronie). Ciasta nie suszymy tylko na świeżo wycinamy krążki, kwadraty, trójkąty i nadziewamy czym chcemy. Dziś były trzy rodzaje z mięsem, z grzybami i kapustą, oraz ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami. Ugotowane makaronowe pierożki, polane ziołową oliwą były pyszne. Kto jutro takie zrobi? Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz