środa, 11 grudnia 2013
Grzyby i grzybki
Najpopularniejsze grzyby w przetworach to marynowane, suszone, duszone i najłatwiejsze w przygotowaniu mrożone. W tym roku udało nam się dość często organizować wyprawy do lasu. Szliśmy na spacer, a przy okazji zbieraliśmy grzyby. Zawsze to przyjemniej wrócić ze spaceru z pełnym koszem niż z grzybobrania z połową:) Po powrocie z lasu chętnie by się odpoczęło, ale grzybami trzeba szybko się zająć, długo nie poleżą - więc zabieramy się do pracy: obieranie i segregacja te do suszenia, te do marynowania ... i tak za każdym razem. Oczywiście cieszyłam się z powiększających się zapasów na zimę, ale też i nudzić mi się zaczęło - ciągle to samo. Więc zaczęłam tworzyć, kojarzyć smaki ze sobą i tak powstały marynaty z papryczką i rozmarynem. Później grzyby duszone w wekach - trochę bardziej pracochłonne ale teraz szybciutko można zrobić zupę, karkówkę w sosie grzybowym czy rybkę z kurkami. Grzyby to wdzięczny temat do tworzenia - świetne są flaczki z kani, jajecznica z panienką czy marynowane turki. Mam już kilka pomysłów na kolejny grzybowy sezon:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz